Kuchnia

kuchnia

WĘDLINKA Z KURCZAKA - SZYNKOWAR

1 kg. mięsa kurczaka ( 2 udka i pojedyńcza pierś)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 czubata łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Mięso umyć i osuszyć. Z udek zdjąć skórę i usunąć kości. Mieso drobno posiekac na 1 cm.
kawałki i starannie wymieszać z pozostałymi składnikami .
Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczki
umieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięso
włożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć szynkowar
i mocno dokręcić pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz., a
najlepiej na dobę.
Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej wody, aby jej
poziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić wodę do wrzenia i
gotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.
Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go
do zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation