Kuchnia

Obiady & Przystawki

Racuszki ziemniaczane na drożdżach z sosem śmietanowym

200 ml mleka
20 g drożdży
250 g ziemniaków
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
sól
2 jaja
1 cebula
125 g korniszonów
250 g pieczarek
600 g schabu
3 łyżki oliwy
pieprz
300 ml bulionu
200 g śmietany
3 łyżki musztardy
cukier
25 g sklarowanego masła
oregano do dekoracji

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić. Odstawić na 50 min. Cebulę pokroić w kostkę, korniszony i pieczarki w plasterki, mięso w paski.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać korniszony i mięso, wlać bulion i śmietanę. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10 min.
Na patelni rozgrzać sklarowane masło i porcjami smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation