Kuchnia

jedzonko

Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy - Magda Gessler - Smaki Życia

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 200 g
olej lniany 100 ml
mąka pszenna 1 kg
ciepła woda 0,5 litra
cebula 3 sztuki
masło 1/2 kostki
sól

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation