Kuchnia

ciasta

ciasto ananasowe

ciasto biszkoptowe:

4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170st

Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka

Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy. Dla osób które boją się surowych żółtek druga wersja: zmiksować żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,cukrem i ugotować budyń budyń na soku ananasowym. Dalej tak samo ;)

beza kokosowa:

20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasne.
Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęściej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem :) ) Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawić do lodówki najlepiej na noc.

wymiar blachy: 35x25 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation