Kuchnia

ciasta

Lodowy Snickers

Składniki na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Miksować.

4. Wyłożyć do tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Nadzienie
1 litr lodów śmietankowych lub toffi
3 batony Snickers lub około 20 cukierków Snickers
200 ml masy karmelowej lub krówkowej

Wykonanie

1. Biszkopt przeciąć na 3 części. Lody dobrze wymieszać. Batony lub cukierki pokroić w drobną kostkę. Masę karmelową wymieszać.

2. Na warstwę biszkoptu nakładać 1/3 porcji lodów, posypać pokrojonym batonem i polać kilkoma łyżkami masy karmelowej. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami.

3. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na kilka minut. Kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation