Kuchnia

MAKARONY

Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym | kuchniaagaty.pl

Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym
Agata, 22 maja 2013
Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym
Składniki
makaron jajeczny - 250 g
mięso mielone - 500 g (wołowo- wieprzowe)
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
puszka siekanych pomidorów - 1 szt
pesto z pomidorów - 2 łyżki
jajko - 1 szt
oregano szuszone - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 3 łyżki
oliwa - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
świeże zioła - do podania
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i pesto, wymieszaj i dopraw do smaku.
Mięso wymieszaj z jajkiem, oregano, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku, uformuj kulki wielkości małej mandarynki. Ułóż na wierzchu gotującego się sosu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przez ten czas nie mieszaj dania, klopsiki nie mają być wymieszane z sosem.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na wierzchu ułóż sos i klopsiki. Posyp świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation