Kuchnia

MAKARONY

Zdjęcia dla przepisu: Spaghetti Carbonara przepis dodany przez yacekp1 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Spaghetti Carbonara


Opis

Dość prosty przepis na czasy, gdy nam się znudzi zwykle spaghetti bolognese. Danie dla 2-3 osób, w zależności od tego jaki mamy apetyt ;)
Składniki

makaron penne (rurki) 40 dag
boczek wędzony 150 dag
żółtka jaj 3 sztuki
śmietana 1 mały kubek
ser żółty starty 2-3 łyżki
oregano suszone
natka pietruszki
sól
pieprz
olej
cebula
czosnek


Sposób przyrządzenia

Makaron penne (wg mnie najlepszy do carbonary) gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Na patelni rozgrzewamy olej (podobno oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach) i smażymy na nim pokrojony w drobną kostkę boczek, oraz pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Gdy boczek będzie gotowy wrzucamy ugotowany makaron, smażymy przez chwilkę mieszając.
Zdejmujemy patelnie z gazu, dolewamy wcześniej przygotowany sos z żółtek, śmietany, startego sera, doprawiony solą i pieprzem (jego ilość regulujemy ilością wlanej śmietany).

Od razu wsypujemy oregano i posiekana natkę pietruszki, mieszamy wszystko. Gotowe.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation