Uroda

Uroda, kosmetyki hand made

Domowy dżem malinowy bez pestek bez cukru dla dzieci idealny

Dżem malinowy dla dzieci bez cukru bez pestek

1 kg malin
1 opakowanie pektyny jabłkowej
ewentualnie 1-2 łyżki glukozy, jeżeli owoce są bardzo kwaśne

Zaczynamy od słoików. Porządnie je trzeba wyszorować, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzałkę na 120ºC.

Maliny rozgnieść widelcem, aż puszczą sok, zagotować na minimalnym ogniu. Dokładnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać pektynę, ponownie zagotować. Przelać gorący dżem do gorących słoików. Zakręcić szczelnie. Można po prostu odstawić pod kocyk, żeby zassały, albo zostawić w piekarniku nastawionym na 100ºC na 15 minut, jednak nie dłużej, bo pektyna może się rozgotować. Pasteryzowane przetwory powinny się dobrze przechowywać, nawet bez dodatku cukru. Świeży dżem jest trochę zbyt rzadki, ale po nocy w chłodzie gęstnieje.

Aha, pestek nie wyrzucajcie! Świetnie się nadają na peeling :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation