Kuchnia

michaś łasuch

Ptysie z kremem waniliowym
25dużych lub 50 małych
składniki
1szklanka mąki /poj. 250ml/
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
125g masła
Pół łyżeczki soli
4 duże jajka

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Wodę, mleko, masło i sól włóż do garnka i doprowadź do wrzenia.
Dodaj całą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od boków.
Pozostaw do ostygnięcia.
Zmiksuj z jajkami – po jednym.
Przełóż do worka i wyciskaj porcje ciasta w sporych odstępach.
Piec przez 15 minut w 200°C, następnie zmniejszyć temp do 180°C i piec kolejne 10-15 minut. /Wyjąć z piekarnika i przebić otwór w każdym ptysiu w celu ujścia pary/
Przeciąć i nałożyć krem lub bitą śmietanę, piankę ...
krem Patissiere
250 ml mleka pełnotłustego
22,5 g skrobi kukurydzianej
65g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
3 żółtka
25 g masła
1. Wymieszać mleko, skrobię kukurydzianą, wanilię i 30 g cukru, doprowadź do wrzenia na małym ogniu, ciągle ubijając.
2. Ubij żółtka i pozostałe 35g cukru, a następnie powoli wlewaj gorące mleko cienkim strumieniem, stale ubijając. Postaw na palnik i doprowadź tylko do wrzenia, cały czas ubijając, a następnie natychmiast zdejmij z ognia, schłodź do około 60 ° C, dodaj kawałki masła i ubij, aż krem będzie gładki, przykryj folią.
krem może być w różnych smakach:
Czekolada: Dodaj 125g startej czekolady do mleka
Kawa: Dodaj 2 łyżeczki kawy instant do mleka
Połącz krem z bitą śmietaną (250ml)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation