Kuchnia

michaś łasuch

Ciasteczka imbirowe z miodem

składniki:

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

125g miękkiego masła

3 łyżki płynnego miodu

drobny cukier do obtoczenia ciasteczek

W misce wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam ciasto palcami (jak na kruszonkę). Do ciasta wlałam miód (jeśli jest zbyt gęsty można go lekko podgrzać) i dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam na blaszce wyłożonej papierem zachowując 5 cm odległości pomiędzy ciasteczkami. Piekłam je około 15 minut w temperaturze 180 stopni (do lekkiego zrumienienia - podobno, jeśli zbyt mocno się przypieką będą gorzkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation