Kuchnia

Szarlotka na deser

Torcik Jabłkowy

Składniki:

Ciasto
* 250 g mąki orkiszowej
* 8 łyżek oleju
* 90 g miodu leśnego
* 1/2 łyżeczki wanilii
* szczypta soli
* 6 łyżek wody


Warstwa jabłkowa:
* 750 ml (3 szkl.) soku jabłkowego
* 2,5 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
* 2 budynie waniliowe bez cukru (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )
* 1 kg jabłek
* 2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Ciasto:
Wodę, wanilię, miód i olej miksujemy bardzo dokładnie. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej tortownicy. Pieczemy w temp. 180 C (350 F) przez ok. 15 min.


Warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno. Zalewamy częścią soku, dodajemy cukier i cynamonu i dusimy przez kilka minut na małym ogniu. W pozostałej ilości soku rozpuszczamy budyń, wlewamy do duszonych jabłek i zagotowujemy
Jabłka wylewamy na wcześniej upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.
Podajemy z bitą śmietaną (opcja bardziej kaloryczna…)

przepis ze strony :
zdrowienatalerzu.pl

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation