Kuchnia

Przepisy

Sernik z jogurtów greckich

Składniki:

ciasto: 1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
plaster margaryny ok 1,5 cm
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jogurtowa: 2 duże jogurty greckie (800g)
2 budynie w proszku
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę (25x35cm) Można podpiec 10-15 minut.

masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie już łyżką należy wmieszać do masy jogurtowej.

Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok 50-60 min.


www.smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation