Kuchnia

Desery

Napoleonka

Potrzebujemy:
Na ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka śmietany 18%
cukier puder
Na krem:
1 l mleka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Przy pomocy miksera utrzeć mąkę z masłem i śmietaną na jednolite ciasto. Podzielić na pół, uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować obie części ciasta cienko i umieścić je na blachach. Wstawić do piekarnika na 20 minut a następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
3. W międzyczasie zagotować połowę mleka z cukrem i laską wanilii. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć wanilię i przekroić wzdłuż na pół. Czubkiem noża wyjąć nasiona i wymieszać z mlekiem i cukrem. Ponownie zagotować.
4. W oddzielnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z jajkami i mąkami. Wlać masę jajeczno-mączną do gorącego mleka i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Powstały krem wylać na jeden z blatów ciasta i rozprowadzić równomiernie. Nałożyć drugi blat na krem i lekko przycisnąć.
5. Napoleonkę wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na mniejsze porcje.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation