Kuchnia

PRZETWORY

: Sałatka z cukinii z kurkumą

Składniki:
4 duże cukinie (2kg)
papryka biała (1kg)
cebula (1kg)
pęczek zielonej pietruszki lub koperku
przyprawy (pieprz czarny mielony, kurkuma)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
3 łyżki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego


Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy z pestek, jeśli jest to młoda cukinia, to możemy zostawić skórkę, jeśli stara to lepiej ją usunąć, bo będzie zbyt twarda. Cukinię kroimy w kostkę, wydrążoną paprykę w paseczki (ok. 2-3cm długości), cebulę w półplasterki. Zieleninę siekamy na drobno.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu, wsypujemy zieleninę i mieszamy. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę.



Wskazówki i ciekawostki:

Można dodać tarta marchewkę, taka wersję robiłam w poprzednich latach.

Dodatek kurkumy powoduje, że wszystko jest żółte lub nawet pomarańczowe, dlatego proponuję użyć tańszej białej papryki, efekt kolorystyczny będzie na pewno super.

Cukinia żółta dopasuje się kolorystycznie do całej żółtej sałatki, ale zielona też ma swój urok, bo zieleń i żółć fajnie ze sobą wyglądają.

Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!





Autor: Magda o 00:39
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Twitter
Udostępnij w usłudze Facebook
Udostępnij w serwisie Pinterest
Unlike
6 komentarzy:

dzasta155524 sierpnia 2012 12:27
jutro ją będe robiła... jestem ciekawa jej smaku gdyż nigdy nie prubowałam kurkumy

Odpowiedz

Anonimowy19 października 2012 22:01
podoba mi się przepis, spróbuję zrobić :)

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda19 października 2012 22:37
Rób, bo to naprawdę dobra sałatka, taka zdecydowana w smaku, co roku robię :)

Odpowiedz

Anonimowy24 października 2012 21:44
robię.. nie ma u nas białej? papryki ..miałam dodać żółtą ale dodałam czerwoną no i popełniłam błąd bo nie doczytałam że zieleninę należy dodać na końcu, wrzuciłam ją z cukinią i papryką :(

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda24 października 2012 21:55
oj, to nie problem, po prostu ugotowałaś zieleninę, to nie wpłynie aż tak na smak, chyba bardziej na wygląd, głowa do góry. A biała papryka, to ta blado żółta najtańsza, w warzywniakach nazywa się biała. Bo żółta, zielona i czerwona, to te pękate, a biała to ta podłużna.

Odpowiedz

Anonimowy24 października 2012 22:43
Poprawiłaś mi humor:) sałatka pycha- spróbowałam:) w reszcie zalewy zrobiłam eksperymentalnie czosnek :) Od kilku dni sobie obiecuję koniec tego wekowania ale masz takie super przepisy że nie mogę się im oprzeć, pozdrawiam

Odpowiedz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation