Kuchnia

PRZETWORY

Sposób przyrządzania:
Wszystkie warzywa płuczemy. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Jeżeli chcemy dodać paprykę i pomidory, to z papryki usuwamy gniazda nasienne, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera ucieramy na tarce do jarzyn, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki i koperek siekamy. Wszystkie jarzyny mieszamy dokładnie w misce wraz z solą (jeżeli nie dodajemy papryki i pomidorów, to wsypujemy połowę soli). Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy je do pozostałych warzyw, jeśli chcemy potem używać mieszanki, np.: do gulaszu. Jeżeli dodajemy pomidory i paprykę, to wsypujemy pozostałe 250 g soli. Słoiki wyparzamy, przekładamy do nich mieszankę, mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Mieszanka może być stosowana do zup, sałatek, potraw mięsnych i rybnych. Jakub Kuroń - Sprawdzone Przepisy / Przepisy / Przetwory
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation