Uroda

Zdrowie i Uroda

Co jeść latem, by skóra wyglądała zdrowo i promiennie

Arbuz
Owoc o orzeźwiającym smaku nie tylko gasi pragnienie, ale i nawilża skórę. Duża zawartość wody, która stanowi ok. 90 proc. owocu, to jednak nie jego jedyny atut. Arbuz zawiera także witaminę C, która jest potrzebna do produkcji kolagenu. Nie bez znaczenia są również jego właściwości przeciwutleniające, które pomagają zapobiec oznakom starzenia.
Ogórek
Podobnie jak w przypadku arbuza, jego głównym składnikiem jest woda. Co za tym idzie, plastry ogórka nie tylko redukują opuchliznę pod oczami, ale przede wszystkim dostarczają organizmowi wody i nawilżają skórę.
Pomidory
W ich przypadku głównej roli nie odgrywa woda, a likopen, który wykazuje działanie odmładzające. Uelastycznia on skórę oraz wygładza drobne zmarszczki. Ze względu na zdolność do wzmacniania naczyń krwionośnych pomidory zalecane są posiadaczkom cery naczynkowej.
Owoce jagodowe
Są niezastąpionym składnikiem owocowych i lodowych deserów, jednak apetyczny wygląd nie jest jedyną rzeczą, która przekonuje do ich spożywania. Jeżyny, jagody, maliny i truskawki są bogate w antyoksydanty, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników i chronią skórę przed szkodliwym działaniem słońca.
Ananas
Owoc nadaje daniom nieco specyficznego smaku, ale nawet najwięksi wrogowie ananasa powinni się do niego wreszcie przekonać. Jego zaletą jest dostarczanie organizmowi nie tylko witamin i minerałów, ale przede wszystkim bromelainy, która łagodzi stany zapalne i przynosi ukojenie osobom z poparzeniami słonecznymi.
Owoce cytrusowe
Są hitem wśród owoców pomagających utrzymać młody wygląd skóry. Grejpfruty, pomarańcze, cytryny i limonki są bogate w witaminę C oraz takie aminokwasy, jak prolina i lizyna, które odgrywają znaczącą rolę w produkcji kolagenu.
Liście mniszka lekarskiego
Jeśli brakuje ich w diecie, warto je dołączyć jako składnik sałatek. Liście mniszka lekarskiego są bowiem bombą witaminową, przy czym najistotniejsza jest tu wysoka zawartość witaminy A, a także spora ilość witaminy C. Nie bez powodu mlecz wykorzystuje się w leczeniu takich schorzeń skóry, jak trądzik czy egzema.
Łosoś
Gdy tylko jest taka możliwość, warto sięgać po owoce morza i ryby. Najlepszym i łatwo dostępnym wyborem jest łosoś bogaty w kwasy omega 3, które poprawiają napięcie skóry oraz obniżają ilość wytwarzanego łoju. Dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega 3, sprawiamy, że skóra jest nawilżona i odżywiona.
Woda kokosowa
Ze względu na dużą zawartość elektrolitów woda kokosowa jest doskonałą alternatywą dla napojów energetycznych. Dla ludzkiej skóry szczególnie ważna jest tu obecność potasu - pierwiastka odpowiedzialnego za gospodarkę wodną organizmu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation