Kuchnia

kuchnia

Korzenne racuchy z jabłkiem

Składniki:

soda oczyszczona 2 1⁄2 g
cynamon 2⁄5 g
olej słonecznikowy b.d.
pieprz świeżo mielony 2 g
cukier 5 g
kurkuma 1⁄5 g
jajko 60 g
proszek do pieczenia 1 g
mąka razowa 90 g
jabłka 290 g
mąka pszenna 90 g
imbir mielony 1⁄5 g
maślanka b.d.
sól 1⁄2 g

Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą kurkumy.Dodać jajko, cukier, cynamon, imbir i świeżo zmielony pieprz. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dolewać kefir, aż do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż ciasto naleśnikowe.
Dodać pokrojone w plasterki jabłka i dokładnie wymieszać.
Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju. /Uważajcie, żeby nie ‘wylewać’ zbyt dużej ilości ciasta na jeden placuszek – mogą być wtedy niedopieczone w środku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation