Kuchnia

kuchnia

Sernik z Oreo

Składniki:

100 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
4 łyżki roztopionego masła
650 g sera na serniki (tradycyjnie wybrałam ser firmy Piątnica na sernik)
250 g sera mascarpone
300 g mleka skondensowanego (słodzonego)
2 jajka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g ciasteczek Oreo, pokruszonych na średniej wielkości kawałki (bez kremu)
125 g śmietany 22%
1 białą czekolada


Przygotowanie:

Na dno tortownicy (20 cm) wykładamy papier do pieczenia. Ciastka (100 g) kruszymy w dłoniach albo w blenderze, dodajemy masło i mieszamy (najlepiej dłonią). Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna (całe dno musi być dokładnie pokryte przez ciastka). Pieczemy przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Studzimy.

Do miski wkładamy ser oraz mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż sery się połączą. Powoli dolewamy skondensowane mleko, dodajemy po jednym jajku, cukier waniliowy oraz mąkę. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka (kruszymy je na średnie kawałki) i całość mieszamy łyżką.

Powstałą masę przelewamy na ostudzony spód i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy sernik przez 45 minut.

W kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy śmietanę - powstałą masę wylewamy na jeszcze gorące ciasto. Górę można udekorować wg. upodobań ;) Gorący sernik wstawiamy do lodówki. Sernik można kroić po 5-6 godzinach ale najlepszy jest po kilkunastu godzinach w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation