Kuchnia

przekaski

Grissini. Włoskie. Pełnoziarniste | Zabawy ze smakiem


Grissini pełnoziarniste z suszonym tymiankiem i sezamem
Do udekorowania grissini możesz użyć swoich ulubionych przypraw – rozmarynu, bazylii, soli morskiej czy ostrej papryczki. Jeżeli chcesz, żeby przyprawy nie obsypywały się, posmaruj paluszki białkiem jajka i dopiero potem ułóż wybrane dodatki.

12g świeżych drożdży
¾ łyżki cukru
¾ łyżki soli morskiej
1 szklanka mąki pszennej (typ 500, chlebowa)
½ szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1800)
1 łyżka oliwy czosnkowej albo zwykłej oliwy z oliwek
około ½ szklanki ciepłej wody
suszony tymianek
sezam


Przygotowanie:

1. Zaczyn. Drożdże i cukier rozrób w 100ml ciepłej wody. Odstaw na 15 minut do spienienia.

2. Do miski przesiej oba rodzaje mąki, wsyp sól i wlej oliwę, rozrobiony zaczyn oraz pozostałą część wody. Wszystkie składniki zagnieć – ciasto nie może kleić się do rąk, ma być elastyczne i gładkie.

3. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę. Przełóż do miski wysmarowanej łyżką oliwy. Zakryj szczelnie folią spożywczą i dostaw w ciepłe, nieprzewiane miejsce na około 1 ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości pół centymetra. Ostrym nożem potnij go na paski o szerokości 1-2 cm. Każdy pasek delikatnie zroluj. Posyp suszonym tymiankiem i sezamem.

5. Grissini ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez około 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation