Kuchnia

przekaski

*** TRUFLE KAWOWE Z SERKA MASCARPONE ***

SKŁADNIKI (na około 21 sztuk):

150g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki

Dodatkowo:

200g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

WYKONANIE:

Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody, przestudzić. Do przestudzonej kawy dodać likier kawowy i odstawić

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę włożyć do garnka z lekko gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę lekko przestudzić. Mascarpone bardzo krótko zmiksować (kilka sekund, by tylko nadać mu lekkości). Wlać do niego przestudzoną kawę z likierem i wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać 1/3 serka dokładnie wymieszać. Następie dodać resztę serka i dokładnie wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką (można zmiksować mikserem – krótko – tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Następnie dodać tarte migdały lub orzechy i wymieszać. Całość wstawić lodówki, na około 30 – 60 minut, aż z masy będzie można formować trufelki. Z zastygłej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli kulki będą miękkie, należy włożyć je na chwilkę do lodówki.

Czekoladę połamać na kostki włożyć do miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Każdą kulkę maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie warstwą czekolady, układać na papier do pieczenia lub macie silikonowej lub kratce do studzenia ciastek. Udekorować według uznania i schłodzić.

Kulki można obtoczyć w kakao, tartych orzechach, migdałach, kokosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation