Kuchnia

impreza

Ale Meksyk! - Quesadilla z pikantnymi krewetkami


Quesadilla to chyba najbardziej znane meksykańskie danie. W wersji podstawowej to po porostu tortilla z serem, ale tak naprawdę to co włożymy do środka zależy tylko od nas. Najczęściej podawana jest z kurczakiem, chorizo i owocami morza. My właśnie zrobiliśmy z krewetkami, serem cheddar i świeżą kolendrą. Polecamy. Do tego guacamole, salsa pomidorowa lub sour cream. Palce lizać.


Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas smażenia: ok 10 minut

SKŁADNIKI:
ok. 200 g mrożonych krewetek
200 g sera cheddar (może być więcej jeśli lubicie ser)
4 duże tortille
garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmroź, pokrój na małe plasterki.

Pokrój krewetki odcinając ogonki.

Podgrzej na patelni oliwę i podsmaż przez chwilę wciśnięty ząbek czosnku.
Uważaj żeby nie przypalić czosnku, ponieważ zgorzknieje.
Następnie dodaj drobno posiekaną paryczkę chilli (bez nasionek) i krewetki. Smaż przez około 3-4 minuty.

Ser zetrzyj na grubej tarce.
Na połowie tortilli rozłóż grubo starty ser...

...następnie rozsyp usmażone kawałki krewetek, posyp kolendrą.
Następnie raz jeszcze posyp startym serem.

Skrop odrobiną limonki (krewetki lubią sok z cytyny lub limonki)

Przykryj drugą połówką tortilli składając ją na pół.

Połóż na gorącej patelni
(jeżeli macie, może być grillowa – wtedy uzyskamy fajny efekt przysmażonych pasków).

Przypiecz z dwóch stron. Następnie zdejmij na deskę do krojenia i potnij w trójkąty.

Quesadillas najlepiej podawać z salsami: guacamole, salsa pomidorowa i sour cream.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation