Kuchnia

impreza

Tarta z łososiem Pascala
Składniki:

200 g ciasta francuskiego (u mnie całe opakowanie light)

150 g wędzonego łososia (u mnie 200 g)

185 g mozzarelli (u mnie 250 g mozzarelii light)

340 g pomidorów sparzonych, bez skórki i gniazd, pokrojonych w kostkę

5 jajek

100 ml śmietany 30%

pół pęczka szczypiorku

listki bazylii do przybrania (nie miałam)

sól, pieprz



W oryginalnym przepisie jest napisane, żeby rozwałkować jeszcze ciasto francuskie na cieńsze, ja tego nie zrobiłam i włożyłam takie jest jest wraz z papierem do pieczenia do prostokątnej blaszki. Wg mnie takie jest w sam raz. Następnie spód ciasta ponakłuwałam widelcem. Na to wyłożyłam partiami pokrojoną w grubsze plastry mozzarellę i łososia. Wszystko posypałam pokrojonym szczypiorkiem i pomidorami. Przyprawiłam solą i pieprzem. Jajka roztrzepałam ze śmietaną w osobnej misce, dodałam szczyptę soli i pieprzu i zalałam tartę. Piekłam około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation