Design

Design

Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym

Składniki:

500 g kapusty białej
sól
1 marchewka
1 słodkie jabłko
natka pietruszki

na sos:

3 łyżki/45 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka/15 ml majonezu
1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej (albo innej)
pieprz

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.

Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę (błonnik, witaminy). Marchewkę obrać ze skórki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Połączyć składniki sosu, dodać do kapusty, marchwi i jabłka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation