Design

Design

Tarta cytrynowa



Co kupić:

Kruchy spód tarty

200 g mąki Castello
2 żółtka „10 Świeżych Jaj”
100 g masła Pilos
30 g cukru pudru Sweet Family
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli Castello

Nadzienie cytrynowe:

250 ml wody
sok wyciśnięty z 4 cytryn
160 g cukru Castello
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Castello
50 g masła Pilos
3 żółtka „10 Świeżych Jaj”

Beza:

4 białka
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Jak zrobić:

Kruchy spód tarty:

Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. Wykładamy nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłówamy ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
W tym czasie nagrzewamy piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.
Nadzienie cytrynowe

W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. Do rondelka wkładamy masło, gdy się rozpuści, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Studzimy.
Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykrwamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation