Design

Design

Tarta bananowa (bez pieczenia! bez glutenu! bez tłuszczu!)


Składniki:

Spód:

Migdały - 200 g
Suszone śliwki - 200 g
Wiórki kokosowe - 6 łyżek
Kakao - łyżka

Wierzch:

Mleko 1,5% - 3 szklanki
Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
Laska wanilii - dwie sztuki
Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)
Banan - dwie sztuki


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera/miksera na gładką, kleistą masę (jeżeli podobnie jak ja macie małą miskę od blendera można najpierw zmiksować migdały, następnie śliwki z wiórkami i kakao - połączyć to z migdałami zagniatając jak ciasto). Tak przygotowane „ciasto” przekładamy do formy na tartę i rozkładamy ją, mocno dociskając do dna i na boki.
Spód wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
Budyń (gorący) przekładamy na spód tarty, układamy banany.
Gotową tartę przed podaniem wstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki .
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/tarta-bananowa-bez-pieczenia-bez.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation