Kuchnia

zima idzie. przetwory_nalewki

dżem żurawinowy

banalnie prosty do zrobienia. Bez barwników, bez konserwantów, po prostu owoce i cukier. Dodatek do mięs i pasztetów ale też do chleba i mojego ulubionego smażonego lub grillowanego oscypka. Słodko-kwaśny, lekko gorzkawy w smaku.

czas przygotowania: 10min
czas gotowania: 30-50min
koszt: to zależy ile chcemy przygotować naszego przetworu, ja kupowałam żurawinę w cenie 20zł za kilo.

Używam na dwie porcje żurawiny jedną porcję cukru. U mnie 600g żurawiny - 300g cukru

Składniki:

żurawina (np. 600g)
cukier (np. 300g)


Przygotowanie:
1. Żurawinę należy wypłukać i wsypać do garnka i zasypać cukrem.
2. Co jakiś czas mieszam. Ja swoją gotowałam prawie 50 min i po zastygnięciu otrzymałam twardą galaretkę o intensywnym smaku, jeśli chcesz żeby Twój przetwór miał bardziej płynna konsystencję gotuj przez ok 30 min.
3. Po tym czasie przelałam dżem żurawinowy do wyjałowionych słoików (wstawiłam je do zimnego piekarnika i nagrzewałam do 100 stopni). Zakręciłam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation