Kuchnia

zima idzie. przetwory_nalewki

Nalewka truskawkowo- cytrynowa

1 kg dojrzałych truskawek
250g cukru
1/2 l spirytusu (70%)
2 cytryny

Dojrzałe truskawki opłukać i odszypułkować.Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2 godz. aby puściły sok. Następnie zalać spirytusem, potrząsnąć do wymieszania i zakręcić słój. Odstawić w zimne i ciemne miejsce na 2 miesiące.
Po dwóch miesiącach odcedzić. Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Z jednego owocu ściąć cieniuteńko skórkę (bez albedo czyli bez tej białej gorzkiej skórki). Z obydwu cytryn wycisnąć sok. Skórki i sok dodać do nalewki. Wymieszać i zlać do butelek. Zakorkowć i odstawić do sklarowania w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation