Kuchnia

zima idzie. przetwory_nalewki

Nalewka gruszkowa

2 kg słodkich gruszek
500 g cukru
250 ml spirytusu
750 ml czystej wódki
1 nieduża laska cynamonu lub 1/2 dużej
2-3 goździki


Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Ćwiartki gruszek wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Słój odstawiamy na 3 dni w jasne i ciepłe miejsce, żeby gruszki puściły sok. Po tym czasie dodajemy cynamon i goździki oraz dolewamy spirytus i wódkę. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrowujemy i zlewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do picia. Ale oczywiście im dłużej postoi tym jest lepsza :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation