Kuchnia

Ciasta - Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście | Lazy in the KitchenSkładniki na ciasto:
50 dkg mąki
30 dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki starannie wyrabiamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
Połowę porcji ciasta wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę, nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Nadzienie:
1 – 1,5 kg kwaskowych jabłek
cukier waniliowy
zwykły cukier do smaku
pół łyżeczki cynamonu
białka z 4 jajek
2 łyżki konfitury pomarańczowej
Połowę obranych jabłek odsmażamy, a drugą połowę ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i konfiturę, a następnie delikatnie mieszamy z pianą ubitą z 4 białek.
Nadzienie wykładamy na podpieczony spód ciasta i przykrywamy drugą warstwą rozwałkowaną na grubość około 0,5 cm ( łatwiej rozwałkować ciasto, kiedy umieścimy je pomiędzy dwiema warstwami przezroczystej folii ).
Szarlotkę pieczemy około 45 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem – pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation