Kuchnia

Ciasta - Szarlotka

Puszysty sernik

Składniki:
500g sera ricotta
1 szklanka mleka
35g masła
3 lyzki maki ziemniaczanej
4 jajka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy (15g)
Laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
100g ciasteczek,
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 170°. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownice papierem do pieczenia i to bardzo dokładnie bo ciasto jest płynne. Moja tortownica ma średnicę ok 20cm i ciasto sięgało prawie po brzegi. Wysypać skruszone ciasteczka na spod i ubić je trochę.
Teraz ciasto. Miksujemy wszystko oprócz białek, tzn ser, masło, mleko, żółtka, cukier , mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serowa masę na przygotowany uprzednio spod z ciasteczek I piec 65min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia . Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation