Kuchnia

Szynki, pasztety i pieczenie

Pasztet z kurczaka

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
5 drobiowych wątróbek
2 średniej wielkości cebule
2 jajka
2 szklanki mleka
2,5 szklanki wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
5 łyżek otrąb owsianych
Wątróbkę oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości kurczaka. Odcedzić i wystudzić. Zostawić zalewę, ją również wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby. Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.

Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami. Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. Trzeba pamiętać, że jest to pasztet drobiowy, więc będzie on troszkę bardziej suchy niż ten ze sklepu, ale za to jaki on jest smaczny!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation