Kuchnia

Szynki, pasztety i pieczenie

PASZTET Z INDYKA
Składniki:
40 dag piersi indyka
25 dag białego sera
10 dag surowej szynki (parmeńska, westfalska)
15 oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Mięso zmielić razem z twarogiem. Wymieszać z solą i czosnkiem.

Na arkuszu papieru do pieczenia ułożyć plastry szynki (tak aby na siebie lekko zachodziły). Muszą utworzyć prostokąt (ok. 20×30 cm).

Na szynce “rozsmarować” masę serowo-mięsną. Przy jednym z dłuższych brzegów, zostawić ok 5 cm “czystej szynki”. Na środku ułożyć pasek z oliwek. Zwinąć wszystko w roladę.

Ułożyć roladę w podłużnym naczyniu żaroodpornym, lub po prostu na papierze do pieczenia. Polać oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 30-40 min w temp. 190 stopni. (Usuwać nadmiar sosu. Rolada nie może “pływać”.)

Podawać pokrojoną w plastry z dodatkiem surówki, sałatki lub gotowanych warzyw.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation