Kuchnia

Szarlotka

SZARLOTKA Z MIGDAŁAMI

Składniki
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 kostka margaryny
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie:
2 kg renet
pół szklanki cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

Najlepsza ze złotą renetą



Etapy przygotowania

1. Obierz jabłka, usuń nasiona i pokrój w plasterki
2. Przełóż je na patelnię i podgrzewaj, aby zmiękły
3. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir
4. Jabłka odstaw do wystudzenia
5. Makę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę, jaja, żółtka i cukier
6. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części
7. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną
8. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta
9. Wstaw do piekarnika do 180 st. C i piecz godzinę
10. Podawaj oprószoną cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation