Kuchnia

Szarlotka

- Biszkopt z jabłkami -

Składniki:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 - 6 średnich kwaśnych jabłek (ok. 75 - 90 dag)

Przepis:
Na początku prodiż wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie cząstki. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej cały czas ubijamy. 2/3 ciasta przelewamy do prodiża, układamy pokrojone na cienkie cząstki jabłka i przelewamy pozostałe ciasto. Biszkopt pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z prodiża. Ostudzony kroimy na małe kawałki.

Jeśli biszkopt pieczesz w piekarniku to ustaw temperaturę na 175 stopni C bez termoobiegu i piecz około 45 - 50 minut. Porcja na tortownicę o średnicy 24 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation