Kuchnia

Szarlotka

Krucha szarlotka z budyniem |


Składniki:

Kruche ciasto

450 g mąki
225 g masła
180 g cukru
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki gęstego jogurtu
szczypta soli

Nadzienie

1 kg kwaśnych jabłek
2 waniliowe budynie bez cukru
750 ml mleka
5 łyżek cukru
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zimne masło połącz z mąką, solą i cukrem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj jajko, żółtka i jogurt. Połącz lekko, nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.
Podziel ciasto na dwie równe części i schłodź w lodówce przez najmniej dwie godziny.
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Pokrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
Ugotuj budyń. Do małego rondelka wlej 0.5 litra mleka i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budynie z cukrem. Wlej do gotującego mleka stale mieszając. Gotuj budyń aż zacznie gęstnieć i bombelkować.
Kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach foremki. Ułóż ładnie jabłka wzdłuż dłuższego boku, a potem rozprowadź gorący budyń.
Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch ciasta.
Piecz szarlotkę na 175ºC (termoobieg) przez 40 minut. Pod koniec pieczenia jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumieni przykręć piekarnik.
Wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation