Kuchnia

słodkie

Tort czekoladowo-pomarańczowy

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%
3/4 szklanki oleju

krem:
2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub dobrej jakości soku z kartonika
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej

dodatkowo:
200 g masła

Ciasto:
Jaja ubiajamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczoną i kakao oraz śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w piekraniku nagrzanym do 170 st.C około 1 godziny. Ponieważ ciasto jest wysokie, może być konieczność przykrycia go z wierzchu folią, aby sie nie przypiekło za bardzo. Po 50 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone.
Ciasto wyjmujemy w piekarnika wtedy, kiedy patyczek po wyjęciu jest suchy.
Delikatnie wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
W garnku z grubym dnem zagotowujemy 1,5 szklanki soku z pomarańczy. W pozostałej ilości mieszamy dokładnie pozostałe składniki. Na gotujący się sok wlewamy mieszankę jajeczną, i podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu. Nie zagotowujemy.
Odstawiamy, wierzch przykrywamy folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kożucha i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy.

Ciasto wyrównujemy nożem, to co ścięliśmy z góry (nie powinno być tego dużo, bo ciasto nie wyrasta z górką) kruszymy i posłuży nam do obsypania boków tortu...
Po wyrównaniu, ciasto kroimy na 4 krążki, każdy z nich smarujemy kremem i układamy jeden na drugim. Boki ciasta smarujemy kremem, obsycpujemy okruszkami, odstawiamy do schłodzenia...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation