Kuchnia

słodkie

Ciasto „Truskawki ze śmietaną”
Składniki na biszkopt



5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu



Składniki na żelkę truskawkową

300 g truskawek (my użyłyśmy mrożonych w ramach akcji czyszczenia zamrażarki)

125 ml wody

50 g cukru

2 łyżeczki agaru ( można zastąpić żelatyną- ale agar daje lepszą konsystencję, bardziej „marmoladową”)



Składniki na poncz

150 ml przegotowanej wody

kilka kropel soku z cytryny

1 łyżka cukru pudru



Masa śmietanowa

600 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

60 ml gorącego mleka

16 g cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

20 g wiórek kokosowych



Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek. Połowę ciasta przełożyć do innej miski i wymieszać delikatnie z przesianym kakao.

4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto ( Nakładamy łyżkę białego ciasta i na to łyżkę kakaowego ciasta, aż do wyczerpania składników. Ciasto powinno ładnie się rozchodzić na boki- jeśli zostanie nam więcej ciasta na środku po prostu rozsmarujmy go delikatnie łyżka, tak, aby nie zniszczyć powstałych pasów) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone).

biszkopt zebra

5. Składniki na poncz mieszamy.

6. Do rondla wkładamy truskawki, cukier, agar i wlewamy wodę. Odstawiamy na 10 minut, aby agar napęczniał i stawiamy na ogień na 10-15 minut (mieszanka powinna się lekko gotować). Odstawiamy do wystudzenia ( my wstawiamy rondel do miski z zimną wodą i lodem).

7. Żelatynę zalewamy 4 łyżeczkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Gorącym mlekiem zalewamy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, lekko studzimy. Do śmietanki wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem mleko z żelatyną. Powstałą mieszankę wkładamy na 15 minut do lodówki.

8. Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat nasączamy połową ponczu i smarujemy lekko zgęstniałą żelką truskawkową. Na warstwę truskawkową nakładamy 2/3 masy śmietankowej i posypujemy wiórkami kokosowymi uprzednio uprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i smarujemy resztą masy śmietanowej. Ozdabiamy wedle uznania i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation