Kuchnia

słodkie

jadłonomia · roślinne przepisy: Nietłusty Czwartek - bezglutenowa tarta czekoladowa

Składniki:
•1 szklanka orzechów laskowych
•1 szklanka orzechów arachidowych
•1 łyżka kakao
•1/2 szklanki daktyli, namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
•ewentualnie 1-2 łyżki wody
•szczypta soli morskiej
•1/2 szklanki kaszy jaglanej, sparzonej wrzątkiem
•3 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam laskowego
•1/4 szklanki brązowego cukru
•100 g gorzkiej czekolady
•3 łyżki delikatnego oleju
•szczypta soli
•oraz jeden dojrzały banan i kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
1.Krem: Do rondelka z grubym dnem wsypać kaszę, brązowy cukier, olej, szczyptę soli i wszystko zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut co jakiś czas mieszając.
2.Spód: W międzyczasie do pojemnika blendera wsypać obydwa rodzaje orzechów, kakao i szczyptę soli. Wszystko miksować przez około 30-45 sekund na mąkę (ja użyłam Thermomixa, obroty 7, czas 5 sekund), następnie odsączyć daktyle i dodać je do orzechów. Wszystko zmiksować razem na wysokich obrotach blendera na kleistą masę - ściśnięta w pięści powinna zachować jej kształt. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie.
3.Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć spód i brzegi formy masą orzechową. Jeśli masy będzie za dużo, można utoczyć z niej trufle takie jak w tym przepisie. Foremkę odstawić do lodówki.
4.Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo miękka, zdjąć ją z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty, gładki budyń. Dodać czekoladę połamaną w kostki i wmieszać ją w budyń do momentu, aż nie zmieni się w gęsty, lśniący krem.
5.Czekoladowy krem wylać na spód i od razu udekorować plasterkami banana, delikatnie wciskając je w krem i skrapiając sokiem z cytryny. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
* orzechy arachidowe możecie zamienić na dowolne inne orzechy lub pestki.
* zamiast bananów wierzch ciasta możecie posypać startą gorzką czekoladą, szczyptą chili lub soli morskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation