Kuchnia

gotowanie-pieczenie

Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i kozim serem | Przepisy | Kulinare

kładniki na 4-6 porcji

1 opakowanie rukoli

4 szt. małego buraka

250 g dyni

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

20 pestek dyni

4-6 szt. orzecha włoskiego

serek kozi (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

sól morska

ocet balsamiczny

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

4 ząbki czosnku w łupinach

parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik lub grill z pokrywą do temperatury 180 stopni. Rozetrzyj w moździeżu nasiona kolendry i kopru włoskiego. Posyp dynię utartymi ziołami. Pokrój buraki w ćwiartki i rozłóż na blaszce do pieczenia wraz z dynią. Dopraw solą. Skrop wszystko oliwą, a buraki dodatkowo octem balsamicznym. Zapiekaj ok. 20-30 min.W połowie pieczenia dodaj czosnek w łupinach. W tym samym czasie kiedy pieczesz dynię i buraki ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odstaw pod przykryciem. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni i pokrój na drobne kawałki. Uformuj z koziego serka kuleczki i obtaczaj w orzechach włoskich. Odstaw. Wyjmij upieczone warzywa i pokrój dynię w kostkę 2 cm. Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z rukolą. Posyp pestkami dyni i ułóż kuleczki serowe na sałatce. Skrop sałatkę dressingiem z oliwy, upieczonego czosnku i octu balsamicznego. Dopraw solą i pieprzem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation