DIY - zrób to sam

ciasta

TIRAMISU -
Składniki:

2 paczki podłużnych biszkoptów (po 200 g każda)
500 g serka mascarpone
400 ml świeżej (nie UHT) śmietanki kremowej 30%
6 łyżek cukru pudru
100 ml likieru Amaretto
300 ml mocnej kawy espresso
kakao do posypania

Kawę zaparzyć w ekspresie, ostudzić i połączyć z Amaretto. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić, dodać do serka i delikatnie wymieszać, na przykład przy pomocy rózgi. Kawę wylać na talerzyk, maczać biszkopty z dwóch stron i układać jeden obok drugiego w formie (szklanej lub ceramicznej) o wymiarach 20x30 cm. Biszkopty posmarować połową kremu i posypać przez sitko kakao. Teraz ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkotów, posmarować resztą kremu i oprószyć kakao. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation