Kuchnia

MAKARON

- Spaghetti a la carbonara

Spaghetti alla acrbonara to jedno z podstawowych włoskich dań z makaronu. Podstawowym składnikiem jest boczek pokrojony w niedużą kostkę, przysmażony do zrumienienia na oliwie z oliwek. Pozostałe, tradycyjne składniki spaghetti to jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz parmezan. Przepis zmieniał się na przełomie lat i teraz w zależności od upodobań kucharza może zawierać różne dodatki.


Porcja dla: 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 jajka
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
100 –150 g boczku
50 ml białego wina
1 mała cebula
30g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje, pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę.
Najpierw podsmaż cebulę na patelni i jak lekko się zeszkli dodaj boczek.

Jajka roztrzep trzepaczką do momentu aż uzyskasz jednolitą masę.
Dodaj śmietanę i połowę startego sera. Posól i dodaj dość dużą ilość pieprzu.

Do podsmażonego boczku na patelni dodaj wino i smaż jeszcze przez chwilę.

Ugotowany makaron dodaj do gorącego boczku,
wymieszaj i przysmaż jeszcze przez około 1 min.

Po tym czasie odstaw z ognia.
Dodaj masę jajeczną i mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą,
a sos lekko zgęstnieje. (Uważaj żeby nie zrobiła się jajecznica!).

Wyłóż na talerze i posyp resztą sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation