Kuchnia

Desery

eggnog - koktajl jajeczny z rumem -
składniki
2 jajka
10 dag cukru
600 ml mleka
kilka kropli esencji waniliowej
100 ml bourbona lub rumu
100 ml 36% śmietanki
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sposób przygotowania
ucieramy żółtka z cukrem na kremowy kogel-mogel (białka zachowujemy). mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. dodajemy esencję waniliową oraz alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio śmietany. schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation