Kuchnia

przystawki przekąski

Placuszki kukurydziane z bekonem |

przepis na 2 porcje (8 placków)

składniki:

8 plasterków boczku, pokrojonych w kostkę lub cienkie paseczki
1 dymka, cienko posiekana
1 mała szalotka, posiekana
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu cayenne
2/3 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka nasion kukurydzy, ok 1 i 1/2 kolby
1/2 szklanki twardego, dobrze topiącego się sera jak Cheddar lub Monterey Jack
olej rzepakowy do smażenia
do podania: syrop klonowy
wykonanie:

Na patelni podsmażcie boczek i szalotkę aż boczek zrobi się chrupiący a cebulka zmięknie. Odłóżcie łyżkę mieszanki na talerzyk, do podania
W misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, sól, dymkę, cayenne, dodajcie jako, mleko i 1 łyżkę oleju oraz kukurydzę i starty ser i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie podsmażony boczek i szalotki z patelni, wymieszajcie
Rozgrzejcie dużą patelnię z odrobiną oleju, tak, żeby tylko przykrył dno. Smażcie placki na średnim ogniu (ok 1 i 1/2 – 2 łyżki ciasta na jeden placek) na złoty kolor
Podawajcie ciepłe, posypane odłożoną szalotką i boczkiem oraz polane syropem klonowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation