Kuchnia

przystawki przekąski

Oryginalne guacamole (1 porcja: 120 kcal)

Składniki na 4 porcje:

2 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku,
sól,
świeżo zmielony, czarny pieprz,
1/2 małej, białej cebuli,
1/2 średniego pomidora,
1/2 papryczki jalapeno,
natka kolendry.
Sposób przygotowania
Awokado przekrój na połówki i usuń pestki. Zblenduj. Posiekaj drobniutko cebulę, opłucz i osusz, by jej smak nie był dominujący. Wymieszaj wszystko, dodaj drobno posiekany czosnek, papryczkę i pomidora (bez skóry i pestek). Na koniec dorzuć natkę kolendry lub pietruszki i skrop cytryną.

Awokado z pomidorową salsą (1 porcja: 90 kcal)

Składniki na 4 porcje:

4 duże, dojrzałe pomidory,
1 zielona papryka,
1/2 czerwonej cebuli,
2 łyżki natki świeżej kolendry,
sok z limonki,
1 papryczka chili,
kilka kropli tabasco (opcjonalnie),
sól,
świeżo zmielony, czarny pieprz.
Sposób przygotowania
Pomidory obierz ze skórki. Wybierz łyżeczką pestki i płynny miąższ, resztę razem z papryką pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę, kolendrę i papryczkę chili. Przypraw do smaku, przykryj folią i odstaw na godzinę (najlepiej do lodówki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation