Kuchnia

kuchnia

Paluchy serowe

Delikatne, maślane paluszki serowe to hit każdej imprezy. Świetnie komponują się z różnymi pastami, sosami i dipami. Dodajcie więcej chili i musztardy a nabiorą nieco ostrości i będą doskonałą przekąską do piwa podczas oglądania meczu

przepis na ok 3 blachy

składniki:

375 g mąki pszennej
225 g masła
150 g cheddara
50 g parmezanu lub podobnego, twardego sera
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 szczypta pieprzu Cayenne
sól
wykonanie:

Przesiejcie mąkę ze szczyptą soli do miski lub na stolnicę, dodajcie pokrojone w kostkę masło i wyróbcie palcami aż uzyskacie strukturę okruszków chleba. Dodajcie starte sery, musztardę, pieprz cayenne i żółtka i wyróbcie krótko gładkie ciasto, dodając 4-5 łyżek zimnej wody
Uformujcie kulę, lekko ją spłaszczcie i owiniętą folią wstawcie do lodówki na ok 30 min, aż ciasto będzie dobrze schłodzone
Rozgrzejcie piekarnik do 190 st, ciasto podzielcie na 3 części i każdą rozwałkujcie na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Przetnijcie prostokąt w poprzek i każdą część potnijcie na paseczki o szerokości ok 1 cm, powstaną w ten sposób cienkie paluszki
Paseczki ciasta połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 10-15 min aż paluszki się zrumienią. Wyciągnijcie i studźcie chwile na blaszce, gdy stwardnieją przełóżcie na kratkę do dalszego studzenia. To samo zróbcie z resztą ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation