Kuchnia

kuchnia

Wegański smalec z białej fasoli

Składniki :
1 szk. suchej białej fasoli - bardzo dużej
2 średnie cebule
7 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz , majeranek do smaku
ćwiartka średniego , słodkiego jabłka

Wykonanie:
Fasolę zalać wodą i moczyć przez około 8 godzin .
Następnie należy ją obrać z łupinek - bardzo żmudna robota dlatego warto wybrać bardzo dużą fasolę.
Obraną fasolę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła dosypując łyżeczkę soli.
Następnie odcedzamy ją odkładając około szklanki wody na później.
Fasolę blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia.
Ja w trakcie blendowania , podlewałam wody z gotowania co ułatwiło mi uzyskanie gładkiej masy.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy ja na trzech łyżkach rozgrzanego oleju.
Dorzucamy masę fasolową i podsmażamy ciągle mieszając.
Dolewamy wody z gotowania jeżeli masa jest z byt sucha.
Nie należy zużywać całej wody jeśli masa fasolowa jest już smarowna.
Na koniec dodajemy utarte jabłko, sól, pieprz oraz majeranek.
Podsmażamy chwilę , zdejmujemy z ognia i dolewając resztę oleju dokładnie mieszamy.
Smalec przełożyć do zamykanego pudełka lub słoika i schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation