Kuchnia

kuchnia

deser indyjski
gajar halava. halava z marchwi.

½ kg marchwi, startej na tarce na długie i cienkie wiórki
½ kostki masła
1 szklanka /250 ml/ mleka
40 – 60 g cukru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki kurkumy
1 garść rodzynek
1 garść nie solonych pistacji, pokruszonych /*jeśli są solone, obrać z łupinek, przepłukać wodą i wysuszyć na patelni/

roztopić masło na patelni.
dodać potartą na cienkie niteczki marchewkę. smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając aż się zarumieni / 10 – 15 min/. im bardziej przysmażona marchew / powinna zmienić kolor z pomarańczowego na złocisty/, tym lepsza halava.

następnie stopniowo dodawać podgrzane mleko, kardamon, kurkumę i kolendrę.
na sam koniec dodać cukier, i gotować całość, aż mleko odparuje, a masa będzie gęsta i wyraźnie zacznie odchodzić od ścianek patelni.

dodać pistacje i rodzynki / lub inne, wasze ulubione bakalie/

przełożyć do pojemnika /najlepiej płaskiego/, dokładnie ‘ubić’ masę i zostawić do wystudzenia.
podawać pokrojoną w kostkę, lub nabierać kulki łyżką do lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation