Kuchnia

Kremy / Masy

COCONUT CURD (KREM KOKOSOWY)


50g drobnego cukru
50g domowego cukru waniliowego
4 jajka
200 ml domowego mleka kokosowego
100g masła, pokrojonego w kawałki
wytłoczyny kokosowe pozostałe po produkcji mleka kokosowego

Jajka i oba rodzaje cukru ubijamy chwilę mikserem lub trzepaczką balonową.
Dodajemy mleko kokosowe oraz wiórki i mieszamy.
Miskę z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając podgrzewamy, aż masa zgęstnieje (UWAGA! nie oszukujemy, mieszamy bo masa nam się zwarzy).
Gdy masa zgęstnieje (będzie miała konsystencję budyniu co może zająć nawet 10-15 minut), zdejmujemy miskę z garnka i chwilę studzimy mieszając jej zawartość.
Dodajemy masło (po jednym kawałku) i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Krem trzymamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation