Kuchnia

Kremy / Masy

ŻURAWINOWY CURD
2 słoiczki

450 g żurawiny (użyłam mrożonej)
160 g drobnego cukru
100 ml wody
2 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50 g masła

W garnku umieścić rozmrożoną żurawinę z cukrem oraz wodą. Całość gotować około 10-15 minut aż owoce się częściowo rozgotują. Gdy to się stanie owoce wraz z sokiem umieścić na sicie i dokładnie przetrzeć. Tak uzyskany sok umieścić ponownie w garnku dodając do niego jajka, żółtka oraz mąkę kukurydzianą. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i dorzucić do kremu masło pokrojone w małą kostkę po czym dokładnie wymieszać. Krem przelać do słoiczków i gdy ostygnie schłodzić. Można używać do różnego rodzaju ciast i ciasteczek lub po prostu wyjadać łyżką prosto ze słoiczka.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation