Kuchnia

Kremy / Masy

Składniki

ilość sztuk: 4 średnie słoiczki

3,5 kg pigwy
sok z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie przyprawy do piernika
1/2 szklanki soku pomarańczowego
400 g cukru
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz. › Gotowe w: 1godz.20min.

Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Teraz pigwy zostało ok. 2,5 kg. Natychmiast włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
Wrzucić pigwę do dużego garnka o grubym dnie, dodać przyprawę do piernika i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę wody lub soku pomarańczowego.
Dopiero na ostatnie 15 minut gotowania dodać cukier.
Gorący mus nakładać do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić. Przechowywać w zimnym miejscu (najlepiej w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation